Voor de mensen  die  een begin hebben gemaakt met het werken met aluminium draad is het een teleurstelling wanneer het aluminium draad niet zo makkelijk te bewerken is. Belangrijk om te weten is dat er verschillende kwaliteiten draad zijn. Onder te verdelen in: gelakte draad, hard geanodiseerd aluminiumdraad en een zacht geanodiseerd aluminiumdraad.

Gelakte aluminiumdraad:

De gelakte kwaliteit is alleen geschikt voor bloemschikken of andere hobby`s maar absoluut niet geschikt om sieraden van te maken.
Omdat het maken van sieraden met veel kleine bochten en krullen gepaard gaat, zal het oppervlak van gelakte draad breken/scheuren en vaak al meteen, maar zeker op den duur afbladeren.
De laklaag laat lichte buigingen toe, maar zal scheuren/breken bij scherpe korte buigingen.
Vaak krijgen we de klacht: de verf springt eraf. Deze draad is dus áltijd gelakt.
Waaraan kan ik gelakte  draad herkennen?
Gelakte draad is voor de leek soms moeilijk te herkennen. Waar u op moet letten is: kleur, glans, buigzaamheid.
De kleuren van gelakte draad zijn meestal opaque. Je ziet de metallic glans van het metaal niet meer, of je ziet duidelijk dat er een laklaag op zit.
Gebruik je bijvoorbeeld witte draad, dan is deze áltijd gelakt, want de kleur wit is niet mogelijk bij het anodiseren.
De glans van gelakte draad is vaak erg glimmend, omdat deze meestal nog een vernislaagje krijgt, maar soms kan hij ook juist heel dof zijn.
Qua buigzaamheid is het verschil het best herkennen. Gelakte draad laat zich moeilijker buigen en op de buigpunten, bij scherpe bochten, zie je scheurtjes in de lak of springt de lak eraf.

Geanodiseerde draad:

Geanodiseerde draad is het meest geschikt voor sieraden, maar ook daarin zijn er verschillen.

Het geanodiseerde “Chinese” aluminium draad (harde kwaliteit) is minder geschikt, omdat bij het maken van sieraden kleine bochten en krullen gemaakt worden, die zich met de “hardere” draad moeilijker laten buigen. Ook zal harder aluminiumdraad sneller breken en laat het zich moeilijker terug buigen, mocht u een verkeerd gedraaide lus of krul willen herstellen.

Voor sieraden adviseren wij daarom de zachte geanodiseerde aluminium draad. Deze is soepel en buigzaam, laat zich makkelijk verwerken en kleine bochten en krullen zijn geen probleem.
Ondanks zijn soepelheid is de draad na verwerking stevig genoeg voor sieraden. Wanneer de draad gebogen en gekruld is, krijgt hij toch genoeg stevigheid voor het maken van ringen, hangers, kettingen enz.
Wij staan vaak op beurzen en het is heel leuk om de verwondering te zien bij de mensen als ze de soepelheid van de draad voelen, maar vooral ook wanneer ze de stevigheid van diezelfde draad voelen, nadat hij verwerkt is in een sieraad.

Wat is anodiseren?

Door de poreuze en doorschijnende structuur van aluminium kan de laag  aluminiumoxide, verkregen na het anodiseren met zwavelzuur, gekleurd worden door onderdompeling in een kleurstof. De kleurstoffen  dringen de poriën binnen en worden tijdens het opvullen van de poriën ingesloten. Talrijke  kleuren zijn daarbij mogelijk, behalve wit. Witte aluminiumdraad is ALTIJD gelakte draad!

 

waarom geanodiseerde draad en geen gelakte draad? Deze vraag lijkt ons hier wel beantwoord.

Wij hopen dat u hierdoor nóg meer plezier krijgt van uw hobby en de juiste materiaalkeuze maakt voor de verschillende projecten.

draad_kwaliteit